Německo nechce dovážet levnou jadernou energii od sousedních států, aby vykompenzovalo odklon od uhelné energie.

Německo nechce dovážet jadernou energii ze sousedních států, aby tak vykompenzovalo plánovaný odklon od uhelné energie. Uvedl to německý ministr hospodářství Peter Altmaier. V zemi přitom do roku 2022 odpojí i všechny jaderné elektrárny. Do Německa vyváží uhlí a elektřinu i Česko.

„Chceme zajistit trvalou energetickou bezpečnost. Nechceme dovážet levnou jadernou elektřinu ze sousedních států,” uvedl Altmaier.

Tzv. uhelná komise se v minulém týdnu dohodla na tom, že Německo přestane nejpozději do konce roku 2038 používat energii z uhlí. Regiony, které ústup uhelné energie nejvíce zasáhne, v příštích dvaceti letech dostanou 40 miliard eur (přes 1 bilion korun) strukturální pomoci.

Také Česká republika vyváží do Německa uhlí a elektřinu. Podle webu atominfo.cz je tuzemská energetika čtvrtým největším čistým vývozcem elektrické energie v Evropské unii.

Německo už loni přestalo těžit černé uhlí. S energií z fosilních paliv končí proto, aby snížilo emise oxidu uhličitého a dodrželo své klimatické závazky. Děje se tak ve stejné době, kdy země zavírá také jaderné elektrárny.

Poslední z nich bude odpojena v roce 2022. Proto komise počítá s tím, že dočasně elektřina zdraží.

Rozdíl chce pokrýt vládním příspěvkem ve výši nejméně 2 miliard eur (51 miliard korun) ročně. Další peníze budou nutné na odškodnění provozovatelů uhelných elektráren, kteří je uzavřou předčasně.

Německo přestane do roku 2038 používat energii z uhlí. Regiony zadotuje 1 bilionem Kč

(pel)