Do roku 2038 přestane Německo používat energii z uhlí. (Ilustrační foto)

Německo přestane nejpozději do konce roku 2038 používat energii z uhlí. Rozhodla o tom tzv. německá uhelná komise. Regiony, které ústup uhelné energie nejvíce zasáhne, v příštích dvaceti letech dostanou 40 miliard eur (přes 1 bilion korun) strukturální pomoci. Regulace dopadne i na Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského, který v Německu provozuje hnědouhelné doly a elektrárny.

V uhelné komisi zasedli zástupci vlády, průmyslu, odborů i organizací na ochranu životního prostředí.

O konci uhelné energie v Německu sice nemohou rozhodnout sami, konečný verdikt bude na vládě a parlamentu, přesto je ale jejich doporučení považováno za klíčové. Předpokládá se, že se jím politici budou řídit.

V případě souhlasu všech stran bude možné termín posunout už na rok 2035.

Německo v současnosti čerpá z uhlí asi třetinu energie. Podle magazínu Spiegel se do roku 2022 uzavřou černouhelné a hnědouhelné elektrárny o celkovém výkonu 12,5 gigawattu.

Do roku 2030 se pak počítá s koncem dalších elektráren. Spolková republika by získávala z uhlí už jen 17 gigawattů ročně, zatímco dnes je to 45 gigawattů.

Do konce roku 2038 se pak energie z uhlí přestane využívat úplně. V roce 2032 se zjistí, zda nebude možné celý proces o tři roky urychlit.

Postižené regiony, ke kterým patří zejména trojice východoněmeckých zemí Braniborsko, Sasko a Sasko-Anhaltsko, dostanou výraznou finanční pomoc. Ta má být ukotvena ve zvláštním zákoně, závaznémi pro příští vlády.

Komise počítá i s tím, že dočasně elektřina v Německu nejspíš zdraží. Rozdíl chce pokrýt vládním příspěvkem ve výši nejméně 2 miliard eur (51 miliard korun) ročně.

Další peníze budou nutné na odškodnění provozovatelů uhelných elektráren, kteří je uzavřou předčasně.

Změny zasáhnout také Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského.

EPH v roce 2016 v konsorciu s finanční skupinou PPF Investments koupil východoněmecké doly Jänschwalde, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde, elektrárny Jänschwalde, Schwarze Pumpe a Boxberg a jeden blok elektrárny Lippendorf. V oblasti holding zaměstnává na 8000 lidí.

(pel)