Zákaz dvojí kvality potravin v EU je znovu ve hře, tvrdí ministr zemědělství Miroslav Toman.

Česko spolu s dalšími zeměmi V4, tedy Slovenskem, Maďarskem a Polskem, tlačí na Brusel, aby zakázal dvojí kvalitu potravin. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana by se země EU mohly shodnout ještě v polovině letošního roku, že dvojí kvalita potravin je nekalou obchodní praktikou. Poté, co Rakušané koncem roku 2018 zařazení dvojí kvality potravin mezi nekalé obchodní praktiky znemožnili, současný tlak zemí V4 donutil nynější předsedající Rumunsko vrátit věc k projednávání.

„Zpátky ve hře je to určitě. Pevně doufám, že se nám to povede,“ řekl Toman při odchodu z jednání se svými evropskými kolegy v Bruselu.

Stejné výrobky s totožným obalem totiž mají v různých členských zemí EU jiné složení. Evropská komise problém navrhla řešit dubnu 2018 v rámci poměrně rozsáhlé úpravy pravidel chránících evropské spotřebitele před nekalými obchodními praktikami.

Nekvalitními potravinami trpí především státy střední a východní Evropy. Ministrům těchto zemí poměrně dlouho trvalo, než přesvědčili své západoevropské kolegy, že je nutné problém řešit.

Rakousko v prosinci 2018 jako tehdejší předsednická země věc smetla ze stolu. Nyní však tlak zemí V4 vedl nynější rumunské předsednictví k návratu věci na jednání unijních ministrů.

Podle Tomana věc nynější rumunské předsednictví zařadilo do svého programu. Příslušné změny by tak mohly být schváleny v letošním prvním pololetí, i přes možné námitky Německa nebo Rakouska.

„My se snažíme získat prostor na to, aby dvojí kvalita byla zakázaná, aby občané ČR nebyli občany druhé kategorie,“ podotkl Toman.

Členské státy se na svém postoji k návrhu nových spotřebitelských pravidel musí shodnout, aby mohly začít vyjednávat s europarlamentem o jejich finální podobě. Minulý týden přijal významný výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu svůj postoj k návrhu, v němž dvojí kvalitu potravin za nekalou obchodní praktiku jasně označil.

(pel)