Centrální banky přestávají dávat do oběhu bankovky v hodnotě 500 eur, přezdívané také jako "Bin Ládinovy bankovky".

Většina centrálních bank eurozóny přestala do oběhu dávat bankovky v nejvyšší hodnotě 500 eur (12 750 Kč), v některých kruzích známé jako „Bin Ládinova bankovka“. Je to z důvodu obav, že ji využívají zločinci a militantní skupiny k financování svých aktivit a praní špinavých peněz. Kufr obsahující 500eurové bankovky v hodnotě 1 milion eur váží pouze 2,2 kilogramu, upozornil Europol.

Výjimkou ze zastavení produkce pětistovek jsou rakouská a německá centrální banka, kde je budou vydávat až do 26. dubna.

Bankovky však i nadále zůstávají platným platidlem.

Pětiseteurová bankovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Ukončení vydávání má zabránit zločincům v jejich využívání.

Evropská centrální banka (ECB) uvedla v květnu 2016, že ukončí výrobu a vydávání pětiseteurových bankovek do konce roku 2018.

Bankovka byla dána do oběhu spolu s dalšími eurobankovkami v roce 2002. Poslední bankovky v hodnotě 500 euro byly vytištěné v roce 2014 a v oběhu jsou nyní bankovky z těchto zásob.

Podle statistik ECB se tyto bankovky na celkovém počtu eurobankovek v oběhu podílejí jen 2,4 procenty, na celkové hodnotě však více než 20 procenty. Na konci listopadu bylo v oběhu 521 milionů bankovek v hodnotě 500 eur.

(pel)