Státní Česká pošta dostane dotaci 800 milionů korun.

Daňoví poplatníci uhradí České poště mimořádnou dotaci ve výši 800 milionů Kč. V prvním čtení to schválila Poslanecká sněmovna. Peněžní veřejnou podporu komerční firmy schválila i Evropská komise. Pošta chce státní dotaci použít také na zvyšování pošťáckých platů. 

Česká pošta tak ze státního rozpočtu dostane celkem 800 milionů korun a to na „úhradu čistých nákladů“ za roky 2013 a 2014. Vyplynulo to z návrhu novely poštovního zákona, který v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna.

Část peněz měl stát uhradit již loni, ale zákon nebyl schválen včas. Podle novely dostane pošta letos dohromady 500 milionů korun. Zbylých 300 milionů jí stát vyplatí v roce 2020.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková informovala, že Evropská komise již tento krok schválila jako v souladu s pravidly veřejné podpory. Komise také schválila úhradu nákladů za roky 2015 až 2017, která dohromady představuje 1,8 miliardy korun. Tyto peníze již podle ministryně pošta od státu dostala.

Pošta měla původně peníze na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb, které jí ukládá poštovní licence, získat od jednotlivých doručovatelských firem na trhu podle výše jejích tržeb. Takzvaný kompenzační fond však nezačal fungovat.

Od roku 2015 vláda systém změnila s tím, že pošta bude úhradu získávat ze státního rozpočtu. Maximální částka se ze 700 milionů za rok 2015 snížila na loňských 500 milionů korun. S tímto limitem se počítá i pro další roky.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) požadoval, aby se maximální roční úhrada zvýšila až na 1,5 miliardy korun. Peníze chce podle dnešního vyjádření použít na růst mezd pošťáků. Výplaty by jim měly vzrůst o 10 % a to již od dubna.

„Peníze, které dostaneme jako úhradu za to, že doručujeme každý den v týdnu na každou adresu v České republice, půjdou z velké části na mzdy pošťáků, kteří si jejich navýšení za svoji poctivou práci zaslouží,“ konstatoval generální ředitel České pošty Roman Knap.

Pošta příspěvek od státu započítává do svého hospodaření. Česká pošta je státní podnik. Společnost s tržbami zhruba 20 miliard korun zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí. (sfr)