Cristiano Ronaldo se vězení vyhne, zaplatí pokutu ve výši téměř půl miliardy korun za daňové úniky, ke kterým se přiznal u madridského soudu.

Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo za mřížemi kvůli daňovým únikům z doby působení v Realu neskončí. Současný útočník Juventusu zaplatí pokutu ve výši 18,8 milionu eur (zhruba 481 milionů korun) a dostal podmíněný trest. Pětinásobný držitel Zlatého míče u soudu v Madridu přiznal vinu.

Tresty do dvou let si podle španělských zákonů mohou odsouzení za nenásilné trestné činy s dosud čistým rejstříkem odpykat na podmínku na svobodě.

Podle loňského žebříčku Forbes byl Ronaldo s ročním výdělkem 108 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) třetím nejlépe placeným sportovcem světa.

Fotbalistu k madridskému soudu doprovodila jeho snoubenka. Nezdrželi se dlouho, protože dohodu vyjednali Ronaldovi právníci už loni a zbývalo ji jen podepsat.

Státní zástupce v roce 2017 obvinil Ronalda z daňových úniků v letech 2011 až 2014 ve výši 14,7 milionu eur. Portugalská hvězda podle úřadů využívala společnosti sídlící mimo Španělsko, aby skryla lukrativní příjmy z osobnostních práv.

Problémy s daněmi ve Španělsku řešili i bývalí Ronaldovi spoluhráči z Realu Luka Modrić, Marcelo a jejich trenér José Mourinho.  nebo Ronaldův rival Lionel Messi z Barcelony.

(pel)