Vláda schválila speciální zákon regulující realitní kanceláře.

Vláda schválila regulaci realitek. Navrhla zpřísnit pravidla pro realitní makléře, v jejichž rámci se zpřísní nároky na realitní makléře. Vládou přijatý návrh zákona o realitním zprostředkování stanovuje, že makléři budou muset mít vysokoškolské vzdělání anebo potřebnou kvalifikaci. Zákonem se nyní bude zabývat Poslanecké sněmovna.

Navržený zákon mění dosavadní volnou živnost realitního makléře na živnost vázanou s požadavky na odbornou kvalifikaci.

Makléři by podle tohoto návrhu museli mít vystudovanou vysokou školu v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví. Další možností je, že bude mít makléř vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe.

Podle opozice jde zbytečné zpřísnění podmínek pro poskytování realitních služeb a další komplikaci podnikatelského prostředí. s tím, že zákon nahrává stávajícím velkým realitním kancelářím.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) kritiku odmítá.

„Sami realitní makléři po tom volali,” vysvětlila.

Situaci na trhu je podle ní potřeba stabilizovat.

„Díky novému zákonu a nastaveným podmínkám to nebude garážovým povoláním, ale bude to vázanou živností,” uvedla s tím, že zákon má vrátit oboru prestiž.

V počtu realitních makléřů patří Česká republika ke špičce v Evropě. Na jednoho realitního makléře v ČR připadá asi 720 obyvatel.

„Máme v ČR asi 15 tisíc realitních makléřů, což je dvakrát víc než v Polsku, které je ale mnohem větší než Česká republika,” zdůraznila Dostálová. (sfr)