Britská premiérka Theresa Mayová znovu odmítla opakování referenda ohledně brexitu. Chce opět vyjednávat o irské pojistce.

Britská premiérka Theresa Mayová se bude snažit získat podporu parlamentu pro schválení brexitové dohody a chce opět jednat o irské pojistce. Výsledky předloží EU. Zopakování referenda Mayová odmítla.

Mayová v Dolní sněmovně představovala náhradní brexitový plán, tedy návrh dalšího postupu poté, co poslanci neschválili její dohodu dojednanou s EU. O novém návrhu mají poslanci debatovat a hlasovat 29. ledna.

O brexitové dohodě samotné pak mají poslanci hlasovat zhruba v polovině února, přesné datum známo není.

Poté, co poslanci jasně odmítli její dohodu s Bruselem, Mayová řekla, že strategií vlády není marnit čas až do neřízeného brexitu. Za nejlepší cestu vpřed považuje spořádaný odchod z EU s „dobrou dohodou“.

Hlavním sporným bodem odmítnuté dohody s EU je takzvaná irská pojistka, tedy záložní řešení, které by mělo zabránit vzniku přísného režimu na hranici britského Severního Irska a Irské republiky. To vadí řadě britských zákonodárců, podle kterých by aktivace pojistky znamenala dlouhodobé připoutání Británie k unijním strukturám.

Spojené království má opustit unii 29. března, tedy už za 67 dní. Odložení termínu Mayová odmítá.

Britský parlament napoprvé odmítl dohodu o brexitu dojednanou s Bruselem

(pel)