Británie kvůli brexitu mobilizuje vojenské zálohy.

Velká Británie mobilizuje kvůli tvrdému brexitu armádu včetně záložáků. Ministerstvo obrany oznámilo nový rozkaz, který umožňuje od 10. února povolat do služby armádní zálohy kvůli realizaci krizových plánů spojených s brexitem bez dohody s Evropskou unií.

Rozkaz bude platit do února 2020. Členové záloh mají být do té doby v pohotovostním režimu, aby mohli působit jako posily běžných jednotek či zajišťovat „specializované dovednosti“.

Přípravy na odchod z EU jsou po odmítnutí dohody o podmínkách brexitu v plném proudu. Věnuje se jim většina vládních úředníků a řada pracovníků kvůli nim musela už změnit pracoviště.

Podle některých médií připomíná situace v Británii druhou světovou válku.

Pouze ti státní úředníci, kteří jsou vedeni jako pracovníci na ‚prioritních‘ postech, se vyhnou nasazení do prací na krizových plánech.

Zřízen byl dokonce 24hodinový bunkr pod Velšským národním shromážděním.

Do příprav na případné dopady varianty brexitu bez dohody je zapojeno také ministerstvo obrany. To už v prosinci oznámilo, že na pomoc vládě bude připraveno 3500 vojáků.

„Byl vydán nový rozkaz…, aby bylo možné povolat záložníky do trvalé služby na podporu záložních plánů vlády pro scénář odchodu z EU bez dohody,“ informovalo nyní ministerstvo.

Členové záloh mají být od 10. února připraveni nastoupit k výkonu nejrůznějších úkolů, jako je „posílení běžných jednotek, role styčných důstojníků a poskytování specializovaných dovedností“.

Zálohy mohou být využity i na podporu implementace krizových plánů jiných resortů, vysvětlilo ministerstvo vnitra. (sfr)