Francie spustila pohotovostní plán za 1,3 miliardy korun pro případ tvrdého brexitu. Česko se zase chystá přijmout zákon upravující práva Britů v Česku po případném odchodu Británie z Evropské unie bez dohody.

Francie rozběhla pohotovostní plán pro případ, že Británie opustí EU bez dohody. Země investuje 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) do francouzských přístavů a letišť, aby zmírnila případné dopady tzv. neřízeného odchodu Spojeného království z EU. Česko se chystá přijmout „lex brexit“ – zákon upravující postavení Britů v Česku.

Pokud 29. března dojde k tzv. tvrdému brexitu, tedy bez dohody, přestanou ze dne na den platit veškeré dohody.

Prakticky by to znamenalo ekonomickou i dopravní katastrofu, poznamenal deník The Telegraph. Na hranicích by totiž znovu začala platit cla a přísnější kontroly.

Francouzský premiér Édouard Philippe se domnívá, že tato varianta je nyní nejvíce pravděpodobná.

„Právě z tohoto důvodu jsem spustil plán týkající se brexitu bez dohody,” řekl Philippe.

Plán zahrnuje mimo jiné legislativní opatření, která mají zajistit, že po brexitu nebude přerušena ochrana práv francouzských občanů či firem.

Česko chystá „lex brexit“

Česko se chystá přijmout zákon upravující práva Britů v Česku po případném odchodu Británie z Evropské unie bez dohody.

Žádná ze sněmovních stran se nechystá vetovat zrychlené projednání zákona.

Uvedl to ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Schůzka měla dva účely. První byl seznámit zástupce politických stran s obsahem zákona, druhý důvod byl praktický, jakým způsobem bude zákon schvalován. Platí, že klíčovým termínem je 29. březen, a do té doby potřebujeme mít zákon schválený,“ řekl Hamáček.

Ministr předpokládá, že by Sněmovna mohla o návrhu hlasovat už příští týden.

„Od žádné politické strany nezaznělo, že by se chystali uplatnit veto na paragraf 90. Měli bychom být schopni schválit zákon už v prvním čtení,“ dodal Hamáček.

Zákon upravuje postavení občanů Velké Británie na území České republiky a zavádí přechodné období, kdy se na britské občany bude i nadále hledět jako na občany EU. Přechodné období má trvat do konce roku 2020.

Česká vláda očekává, že stejné podmínky budou zajištěny pro Čechy žijící ve Velké Británii.

(pel)