Konec střídání času se odkládá.

Střídání zimního a letního času neskončí v plánovaném termínu. Konec změny času nastane nejdříve v roce 2021. Odložit záležitost navrhlo Rakousko a připojí se k němu nejspíš i další země, včetně Česka.

Zprávu uveřejnil server Lidovky.cz.

„Rakousko už řeklo, že to bude nejdřív v roce 2021. Ukázalo se, že to bylo poněkud nepřipravené. Představa, že se pískne a od dalšího střídání času bude po všem, byla lákavá, ale to by se to muselo udělat nařízením. To Evropská komise udělat může, ale nechce,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok (ANO) pro LN.

Záměr zrušit směrnici o posouvání hodin představila loni dosluhující Evropská komise Jeana-Clauda Junckera. Reagovala na výsledky průzkumu. V tom se naprostá většina ze 4,6 miliónu občanů EU, kteří se zapojili, vyslovila pro zrušení přechodu na letní čas.

Největší zájem o anketu projevili lidé v Německu, odkud jich hlasovaly tři milióny.

Navrhla postup, podle kterého by každá unijní země do dubna 2019 oznámila, zda u sebe zamýšlí zavést trvalý letní nebo zimní čas.

Plán se však zadrhl hned na začátku – země se neumí shodnout, jaký čas preferovat.

Německo by prý preferovalo letní čas. Česká vláda naopak koncem října 2018 podpořila zavedení zimního, tedy standardního středoevropského astronomického času.

„V rámci Unie je to fragmentováno a že by každá země měla vlastní čas, k tomu doufám nedojde. Četl jsem, že když se střídání zavádělo, trvalo to pět let, než se na to všichni připravili, tady se to chtělo za čtrnáct dnů i s cestou,“ řekl Ťok.

Doplnil, že doufá, že se Komise rozhodne pro poctivější přístup.

„To, že je tu poptávka po zrušení střídání, respektuji a nemyslím si, že je to špatně. Musí se to ale udělat šikovněji,“ dodal.

Ťokův resort zajišťuje hladký výsledek přechodu na jednotný čas. Ministr Česko zastupuje na patřičných jednáních.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979 po energetické krizi z mrazivého počátku onoho roku.

Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců. Od roku 1996 se prodloužil na sedm měsíců a jeho délka se shoduje s termínem uvedeným ve směrnicích Evropského parlamentu a Evropské rady.

Politici se zmocnili Pandořiny skříňky času. Konec střídání času je proto v nedohlednu

Vědci doporučili trvalý zimní čas, prý je zdraví prospěšnější. Podporuje to i česká vláda

(pel)