Zemanův boj s profesory nekončí. Kandidáty navržené univerzitou odmítl jmenovat i poté, co mu věc k projednání vrátil soud.

Prezident Miloš Zeman jde proti soudu. Rozhodl se nejmenovat docenty Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy profesory přesto, že mu soud vrátil věc k dalšímu řízení. Zeman rozhodnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti. Karlova univerzita znovu zvažuje podání žalob.

„Univerzita Karlova obdržela prostřednictvím ministerstva školství rozhodnutí prezidenta republiky o nejmenování docenta Fajta a o nejmenování docenta Ošťádala profesory,“ uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek.

Škola záležitost řeší s advokátní kanceláři a zvažuje další kroky.

Prezident se podle právníka Hradu Marka Nespaly rozhodl už v polovině listopadu 2018.

U historika umění Fajta kritizoval Zeman údajnou žádost, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele Národní galerie. U Ošťádala prezidentovi vadí kontakty s komunistickou Státní bezpečností.

Městský soud v Praze 5 loni v dubnu dospěl k závěru, že Zeman musí rozhodnout o jmenování uměleckého historika Fajta a fyzika Ošťádala profesory. Prezident je odmítl jmenovat navzdory tomu, že to navrhly vysoké školy.

Podle soudu prezidentovi ani žádnému jinému orgánu výkonné moci nepřísluší posuzovat, kdo splňuje a nesplňuje podmínky pro jmenování profesorem.

(pel)