Řecký prezident Pavlopulos v Aténách nemile překvapil kancléřku Merkelovou oživením tématu válečných reparací po fašistickém Německu.

Řekové chtěli v Aténách po kancléřce Merkelové válečné reparace. Merkelová přitom do Atén přijela jednat o ekonomických reformách a migraci. Řecký prezident Prokopis Pavlopulos kancléřce řekl, že jeho země má důvody žádat po Německu reparace v řádu miliard eur (v přepočtu stovek miliard korun) za okupaci během druhé světové války.

„Jako Řekové považujeme tyto požadavky za stále právně platné … a jejich otázka by se měla řešit na příslušném evropském fóru, soudním fóru,“ řekl řecký prezident na krátkém setkání s Merkelovou.

Otázka válečných reparací se ukázala jako citlivá v posledních letech během řecké dluhové krize, při jejímž řešení sehrálo důležitou roli právě Německo, největší věřitel Atén. Řekové, na něž tvrdě dopadla úsporná opatření, připomínali, jaké křivdy ze strany Německa v minulosti utrpěli.

Německá kancléřka Angela Merkelová v Řecku.

Německo se za zločiny spáchané během druhé světové války omluvilo, ale dalo najevo, že o reparacích se bavit nechce. Tvrdí, že Řecku nic nedluží, protože mu odškodnění vyplatilo už v roce 1960.

„Jsme si vědomi své historické odpovědnosti, víme, kolik utrpení Německo v Řecku během období nacismu způsobilo, takže ponaučením pro nás je, abychom dělali vše pro dobré vztahy s Řeckem a abychom se vzájemně podporovali ve prospěch obou zemí,“ řekla Merkelová.

Německý wehrmacht okupoval Řecko v letech 1941 až 1944 a donutil ho poskytnout mu bezúročně takzvanou „okupační půjčku“, kterou Atény nyní vyčíslují na šest až deset miliard eur.

Hitlerovské Německo peníze použilo na financování vojenského tažení v severní Africe. V Řecku následovala nezvladatelná inflace a tisíce lidí zemřely hlady.

Merkelová je na oficiální návštěvě Řecka poprvé od roku 2014. Ve čtvrtek se v Aténách konal protest proti její návštěvě. Akce skončila násilnostmi.

Řecká parlamentní komise před třemi lety vydala zprávu, ve které odhadla výši válečných škod způsobených Německem Řecku na 289 miliard eur. (sfr)