Evropská komise jedná s britskou vládou o odvrácení tvrdého brexitu. Chce jí prý dát taková ujištění, která pomohou v britském parlamentu schválit dohodu o podmínkách brexitu.

Evropská komise nadále jedná s britskou premiérkou Theresou Mayovou o možnostech, jak se vyhnout hrozbě odchodu Velké Británie z EU bez dohody. Evropská komise je v kontaktu s britskou vládou ohledně dodatečných ujištění pro Velkou Británii, aby domluvený návrh dohody o brexitu v úterý schválil britský parlament.

V Bukurešti to oznámil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker s tím, že nová jednání o samotné dohodě nebudou.

Juncker upřesnil, že EK společně s Mayovou zkoumá, jak by taková ujištění mohla vypadat.

„Ta by se ale neměla plést s novým vyjednáváním,“ upozornil Juncker. Nové jednání o dohodě zbylých sedmadvacet zemí unie odmítá.

„Nelíbí se mi vyhlídka odchodu bez dohody. To by mohla být katastrofa,“ uvedl šéf EK.

Jak by mohla vypadat ujištění, která by přesvědčila britské poslance, nechtěl Juncker specifikovat. Nebylo by to podle něho moudré.

„Nechci se na různých ostrovech stát výrazně méně populární, a tak tomuhle pokušení odolám,“ prohlásil.

Hlavním problémem dohody mezi Velkou Británií a EU o podmínkách brexitu je takzvaná irská pojistka, která má zabránit tomu, aby vznikla mezi Irskem a Severním Irskem pevná hranice. Pokud by totiž nedošlo k dohodě o brexitu, mohlo by se stát, že by přetrval volný pohyb zboží mezi Irskem a Severním Irskem (to je součástí Spojeného království), které by tak de facto zůstalo v celní unii s EU.

Očekává se, že britští poslanci v úterý odmítnou text dohody. V důsledku toho by se mohlo stát, že Británie neodejde z EU, varoval britský ministr zahraničí Jeremy Hunt.

„Pokud bude tato dohoda odmítnuta, je pravděpodobnější, že se vystavíme riziku brexitové paralýzy, a pokud to nastane, nikdo neví, co by se mohlo stát. Velké riziko a obavy lidí spočívají v tom, že ve skutečnosti nedostojíme tomu, pro co lidé hlasovali,“ řekl Hunt.

Ten ovšem také poznamenal, že parlament, v němž vládní Konzervativní strana nemá většinu, pravděpodobně nepřipustí, aby země z EU odešla bez dohody.

„Myslím, že nyní se jeví jako mnohem méně pravděpodobné, že by parlament připustil výsledek bez dohody.“

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn by v případě ztroskotání dohody chtěl nové parlamentní volby. Spekuluje, že by v nich vyhrál a vyjednal novou dohodu o odchodu, kdy by Británie zůstala v celní unii s EU.

Británie má z EU oficiálně vystoupit 29. března 2019. (sfr)