Protiimigrační strany musí ovládnout EU, přeje si maďarský premiér Viktor Orbán. Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona považuje za vůdce „proimigračních“ sil v Evropě, a proto proti němu podle něj musí bojovat.

Protiimigrační strany by měly ovládnout EU. Přeje si to maďarský premiér Viktor Orbán. Ten by chtěl, aby v Evropském parlamentu (EP) získaly většinu právě protiimigrační strany. Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona označil Orbán za vůdce „proimigračních“ sil v Evropě, a proto proti němu podle něj musí bojovat.

Maďarsko by chtělo zajistit většinu pro protiimigrační strany v europarlamentu, pak v Evropské komisi a později, až volby v jednotlivých státech změní politickou krajinu v EU, i v Radě EU.  O novém složení EP budou voliči rozhodovat letos na jaře.

Podle maďarského premiéra v Evropě existují v současné době dvě civilizace. Jedna je podle něj „křesťansko-muslimská“, druhá „křesťansko-demokratická“. Orbánova strana Fidesz se hlásí k té druhé.

Za vzor pro „moderní křesťansko-demokratickou Evropu“ maďarský premiér považuje Brazílii pod vedením nového ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Orbán se na Nový rok zúčastnil Bolsonarovy inaugurace.

Orbán patří k hlasitým odpůrcům vstřícného přístupu vůči přistěhovalcům. Proto kvituje také italskou iniciativu domluvit před volbami do EP alianci euroskeptiků.

Italský krajně pravicový vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini, který stojí v čele protiimigrační Ligy, přijel své plány představit do Varšavy nejvyšším představitelům vládnoucího národně-konzervativního Práva a spravedlnosti.

Orbán označil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za vůdce „proimigračních sil“ v Evropě, a proto proti němu podle něj musí bojovat.

Orbánova strana Fidesz je v současnosti v Evropském parlamentu součástí nejsilnějšího uskupení, evropských lidovců. Polské Právo a spravedlnost je stejně jako česká ODS součástí Evropských konzervativců a reformistů.

(pel)