Rok 2018 byl na světových akciových trzích nejhorší od finančního kolapsu před deseti lety.

Minulý rok skončily všechny významné akciové trhy po dlouhé době ve ztrátě. Doba setrvalého růstu akcií po zotavení z finanční krize roku 2008, která přerostla v největší hospodářskou depresi od druhé světové války, je pryč.

Je však potřeba zdůraznit, že hospodářský výkon všech významných ekonomik světa zatím roste a nic nenasvědčuje tomu, že by se propad cen akcií měl v letošním roce přenést i do poklesu ekonomiky.

Nejvíce se v závěru roku mluvilo o ztrátách akcií technologických firem v USA a o zvyšování úrokových sazeb federální rezervní bankou. Přesto zůstávají americké akciové indexy ve zpětném pohledu za rok 2018 jako jedny z nejméně klesajících.

Dow Jones index průmyslových podniků klesl o 6 %. Stejně tak asi nejvíce vypovídající index S&P 500 klesl za rok 2018 také o 6 %. Index technologických firem Nasdaq klesl meziročně mírněji a to o 5 %.

Evropa

Ztráty jsou pro investory do amerických akcií jistě nepříjemné, ale jsou výrazně menší než poklesy na evropských trzích.

Francouzský index CAC v loňském roce klesl o 11 %, londýnský FTSE o 12 % a milánský FTSE MIB o 16 %.

Nejhůře si vedly německé akcie; index DAX se za rok 2018 propadl o celých 18 procent.

Asie

Skutečnou finanční katastrofou byl rok 2018 pro investory na asijských trzích. Nejlépe si vedl japonský index Nikkei, který meziročně ztratil výrazných 12 %. O něco hůře dopadl hongkongský index Hang Seng, který ztratil 14 procent.

A nejhůře v roce 2018 dopadly čínské akcie. Index Shanghai Composite se propadl o celých 25 % a index SZSE Component o neuvěřitelných 33 procent.

Čína

Právě situace v Číně bude patrně pro letošní vývoj celosvětové ekonomiky rozhodující. Čína, která se na celosvětovém HDP v roce 1980 podílela přibližně 5 procenty, se po letech setrvalého a někdy i dvouciferného růstu stala druhou největší světovou ekonomikou a její podíl na světovém HDP je nyní už 19 %.

Růst čínského HDP má v roce 2019 zpomalit na přibližně 6 procent. Což je ve srovnání s evropskými ekonomikami pořád výborné číslo, ale současný pokles domácí čínské poptávky a propad na akciových trzích ukazují, že skutečný růst je pravděpodobně o něco menší, než prezentují oficiální státní statistiky.

Každopádně schopnost čínské ekonomiky uchovat si v následujících letech růst bude pro vývoj celosvětového hospodářství klíčová. (mar)


Propad akciových indexů v roce 2018