Spojené státy degradovaly status diplomatů EU.

Spojené státy americké ponížily status diplomatů EU ze zastupitelů samostatné země na reprezentanty mezinárodní organizace. Ambasador EU David O’Sullivan tak proto nebyl pozván na poslední rozloučení s někdejším prezidentem Spojených států George Bushe starším. Ambasador EU měl v USA status reprezentanta samostatné země od roku 2016. S odkazem na nejmenovaného představitele EU to napsal server Deutsche Welle. 

Uveřejnil to server Novinky.cz.

Dalším příkladem je setkání velvyslanců ve Washingtonu 5. prosince 2018. Je zvykem, že jsou diplomaté pozváni postupně – od nejdéle sloužícího až po nováčka. O’Sullivan je v USA od roku 2014 a v souladu s tradicí by tak měl být v první dvacítce ambasadorů. Podle nejmenovaného zdroje byl však pozván jako poslední.

„Evidentně tu nejde o záležitost protokolu, ale jde o věc, která má jasný politický motiv,“ uvedl Deutsche Welle další zdroj z diplomatického zastoupení Evropské unie ve Washingtonu.

Zastoupení vzneslo dotaz na americké ministerstvo zahraničí. Dostalo se mu však odpovědi, že administrativa o změně prostě zapomněla informovat.

„Řekli nám, že nás zapomněli upozornit a že jde o rozhodnutí, které bylo přijato, protože jde o krok, jež šéf protokolu považuje za správný,“ dodal evropský diplomat.

Ambasador EU měl v USA status reprezentanta samostatné země od roku 2016.

(pel)