Rumunsko zvažuje žalobu na Rakousko kvůli omezení přídavků na děti cizinců, kteří v Rakousku pracují.

Rumunsko zvažuje žalobu na Rakousko u Soudního dvora Evropské unie kvůli takzvané indexaci přídavků na děti, tzn. omezení přídavků na děti cizinců, kteří v zemi pracují. Opatření se nejvíce dotkne právě lidí z Rumunska, ale zasáhne třeba i Česko a Slovensko. Podle rumunského ministra zahraničí Teodorq Melescanu je diskriminační. Zákon se vztahuje na cizince, kteří v Rakousku pracují, ale jejich děti v zemi nežijí. 

Rumunská vláda zvažuje žalobu na Vídeň, protože jde o „jasný případ diskriminace“, který je v rozporu se všemi základními hodnotami EU.

Rumunští zaměstnanci v Rakousku podle Melescanu platí daně a další odvody jako kterýkoli jiný zaměstnanec, a přesto podle něj budou najednou dostávat na své děti „až o 50 procent menší podporu než dosud“.

Melescanu si je téměř jistý, že pokud rumunská vláda skutečně žalobu podá, nezůstane jedinou žalující stranou.

Rumunsko, Bulharsko, Litva, Slovinsko a země V4 včetně České republiky se přitom v této záležitosti obrátily společným dopisem na eurokomisařku pro sociální věci Marianne Thyssenovou už v říjnu 2018.  Ministři sociálních věcí komisařku vyzvali, aby co nejdříve přezkoumala soulad příslušného rakouského zákona s unijním právem.

Mluvčí Evropské komise ohledně možného zahájení řízení kvůli porušení unijních pravidel sdělila, že „indexace podle práva EU není dovolena“. Dále uvedla, že jde o otázku diskriminace. Odmítla však říci, zda se komise k případné rumunské žalobě připojí.

Takzvanou indexaci, která se dotkne zejména pracovníků ze zemí, jako jsou Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko nebo Bulharsko, schválila rakouská vláda letos v květnu.

Od opatření, které začalo platit 1. ledna 2019, si vláda slibuje roční úspory 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun).

(pel)