Senior "terorista"nechal srazit vlaky se stromem, aby v Česku vyvolal odpor vůči přistěhovalcům.

Jednasedmdesátiletý Jaromír Balda pokácel dva stromy na železniční tratě a způsobil tím nehodu dvou vlaků. Obžaloba jeho čin označila jako teroristický útok. Důchodce podle svých slov nechtěl nikomu ublížit, snažil se prý jen vyvolat odpor k migrantům. Na místě proto zanechával letáky s texty, které měly vyvolat dojem, že je psal vyznavač džihádu.

„V žádném případě jsem nedělal žádný teror. Nechtěl jsem nikomu ublížit nebo někoho zabít. Chtěl jsem pouze vyvolat odpor, aby k nám ta hrůza nepřišla,“ řekl Balda u soudu.

„Neměl jsem strach ze všech migrantů. Jenom z těch náboženských, zmanipulovaných, sebevražedných,“ dodal.

Několikrát zdůraznil, že v dané době bral prášky na tlak, které měly vedlejší účinky. Trápily ho prý hrůzné sny, které „plynule navazovaly na to, co se dělo v Německu a ve Francii v souvislosti s migranty“.

Ke druhému činu ho pak údajně přivedly nepokoje v detenčním zařízení pro cizince Bělá-Jezová.

První srážka vlaku s pokáceným stromem se stala na počátku června 2017 mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, druhá o necelé dva měsíce později mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem.

V prvním vlaku bylo 10 lidí, ve druhém 9. Nikdo z nich se nezranil.

České dráhy vyčíslily způsobenou škodu na 155 tisíc, Správa železniční dopravní cesty na dalších 63 tisíc korun.

Kromě teroristického útoku čelí senior obžalobě také z vyhrožování teroristickým trestným činem. Do schránek totiž roznášel letáky, ve kterých záměrně krkolomnou češtinou vyhrožoval útokem „českým nevěřícím psům a jejich pesicím“.

(pel)