Počet obyvatel Číny by se v budoucnu mohl snížit až o téměř 300 milionů lidí.

Číňanů v budoucnu prudce ubude a to až o 300 milionů lidí. Ještě před tím však jejich počet za zhruba 10 let dosáhne vrcholu. Růst populace Číny dosáhne svého maxima v roce 2029 na hodnotě 1,44 miliardy obyvatel. Poté nastane „nezastavitelný“ pád.

Vyplynulo to ze studie vypracované Čínskou akademií společenských věd (CASS). Autoři varovali před nepříznivými dopady očekávaného demografického vývoje.

Podle aktuálního odhadu OSN žije v Číně 1,41 miliardy lidí.

Studie CASS uvádí, že země musí přijmout opatření, díky nimž by se dokázala vypořádat se stárnutím populace a poklesem počtu obyvatel v produktivním věku. Tyto faktory by údajně mohly přinést „velmi nepříznivé společenské a ekonomické důsledky“.

Nový výzkum naznačuje, že do roku 2050 počet obyvatel Číny klesne na 1,36 miliardy a za dalších 15 let by se mohl propadnout až na 1,17 miliardy lidí, pokud porodnost zůstane nízká.

Ve snaze zvrátit nastolený trend Čína v roce 2015 ukončila takzvanou politiku jednoho dítěte zavedenou v roce 1979. Podle CASS nyní velikost pracovní síly v zemi stagnuje, přičemž nízká míra porodnosti by mohla přinést další problémy. (sfr)