Hamáčkovo ministerstvo vnitra připravilo návrh zákona, který řeší dopady případného tvrdého brexitu na občany Británie v Česku i občany Česka v Británii.

Hamáčkovo ministerstvo vnitra připravilo zákon, který má řešit hrozbu tzv. tvrdého brexitu, tedy odchodu Velké Británie z EU bez dohody s Bruselem. Návrh zákona obsahuje garance pro osm tisíc britských občanů pobývajících v Česku. Bez tohoto zákona by údajně byla ohrožena i práva 40 tisíc českých občanů žijících v Británii, pokud by došlo k „divokému odchodu“ království z Unie. 

Informaci přineslo Právo.

České záruky Britům se podobají těm, které už v prosinci slíbila dodržovat londýnská vláda vůči občanům ostatních států EU. Podmínkou ale je přijetí i reciproční garance v ostatních členských státech vůči Britům, kteří tam žijí.

Návrh zákona je podle Hamáčka připraven pro případ odchodu Velké Británie bez dohody, což je verze, kterou nelze vyloučit a která je prý stále ještě pravděpodobná.

Dohodu o úpravě vztahů Spojeného království s EU by měli Britové schválit do letošního 21. ledna. K samotnému brexitu pak má dojít 29. března.

Pokud by nebyla do té doby přijata žádná speciální právní úprava, stali by se bez zákona Britové přes noc občany tzv. třetí země a přišli by tak o privilegia, která náleží občanům členských států EU.

Pocítili by zejména omezení volného přístupu na trh práce či to, že by přestali být součástí zdravotního a sociálního systému.

V Česku nyní pobývá legálně okolo osmi tisíc Britů. Podle resortu vnitra by nepřijetí zákona mohlo ohrozit zhruba pět tisíc z nich.

„Zároveň by absence zákonné úpravy mohla přímo ohrozit i postavení zhruba 40 tisíc občanů ČR ve Spojeném království, neboť pokud by ČR nereagovala recipročně na nabídku garance práv občanů EU ve Spojeném království, hrozí zpřísnění podmínek pro české občany ve Spojeném království,“ upozornilo ministerstvo vnitra.

Návrh zákona řeší dílčí otázky spojené s oprávněním k pobytu Britů v ČR, s přístupem na trh práce, veřejným zdravotním pojištěním, penzijním připojištěním a stavebním spořením. Zabývá se mj. i vysokými školami, otázkou přímých daní, uznáváním odborné kvalifikace či způsobilosti, která se týká především lékařů.

Podle Hamáčka jde o nouzové řešení, které nemůže plně nahradit podmínky tzv. přechodného období, které by bylo jinak součástí oficiální dohody mezi velkou Británií a EU. Reaguje ale na doporučení Evropské komise, aby členské státy byly vstřícné vůči britským občanům, kteří budou ve chvíli případného tvrdého brexitu žít na jejich území.

Britská vláda slíbila, že všichni evropští, tedy i čeští občané, kteří budou pobývat ve Spojeném království ke dni brexitu, budou mít právo tam žít a pracovat na základě platného dokladu totožnosti až do konce roku 2020. Česko chce garantovat totéž pro Brity v ČR. (sfr)