Vhazovat kytice do odpadkového koše je v Česku zakázáno. Za vhození kytic politiků do koše v den výročí 17. listopadu dostali aktivisté pokutu 2 tisíce Kč za každou vyhozenou kytici.

Aktivisté za vyhození květin politiků do odpadkového koše dostali pokutu 6 tisíc korun, respektive za každou vyhozenou kytici jim úřad vyměřil finanční trest ve výši 2 tisíce korun. Potrestáni byli za to, že 17. listopadu 2018 vyhodili do odpadkového koše kytice, které k památníku položili či nechali položit politici Zeman, Babiš a Okamura. 

Úředníci Prahy 1 rozhodli o uložení pokut dvěma aktivistům, kteří loni při oslavách 17. listopadu vyhodili v Praze u památníku na Národní třídě do odpadkového koše kytice položené prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem a poslancem a místopředsedou Sněmovny Tomiem Okamurou.

Jednomu z nich úřad vyměřil pokutu dva tisíce korun, druhému čtyři tisíce, protože vyhodil dvě kytice.

Odůvodnění z úřadu Prahy 1: „Odbor občanskosprávních agend Úřadu městské části Praha 1 uznal dva obviněné vinnými ze spáchání přestupku proti majetku podle ustanovení § 8 odst. 1 písm. b) zákona č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, spočívajícího v úmyslném neoprávněném užívání cizího majetku, když neoprávněně odebrali z pietního místa kytice, kterou tam u v příležitosti významného výročí věnoval prezident republiky Miloš Zeman a které tam položili předseda vlády ČR Andrej Babiš a pan Tomio Okamura, a následně je hodili do odpadkového koše.“

Řízení už úřad pravomocně ukončil. Potrestaní však mají osm dní na odvolání; proti rozhodnutí úřadu mohou podat odpor.

Pokud toho obvinění využijí, příkaz se ruší a pokračuje se ve správním řízení.

K aktu vyhození kytic do koše se přihlásili politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin, která mimo jiné vystupuje proti politickému režimu v Ruské federaci a jejímu prezidentu Vladimiru Putinovi.

Nizozemec Gemund, který zahodil loni 17. listopadu květiny od premiéra Andreje Babiše do odpadkového koše, nemá žádné informace o tom, že by mu za to byla udělena pokuta.

Odmítl, že by svým činem narušil společenské soužití nebo že se dopustil vandalismu, jak zaslechl od některého z politiků.

„S tím nesouhlasím. Budu se bránit, nenechám si to líbit,“ reagoval.

Jeho činu se už dříve zastal bývalý kandidát na prezidenta a současný senátor Marek Hilšer.

Ten uvedl, že „na první pohled neuctivé chování vyjadřuje ale morální integritu a úctu důležitým principům. Nelze se totiž vysmívat demokracii a přitom klást věnce k uctění těch, kdo za ni bojovali“.

Prezident Zeman označil ty, kteří vyhazují kytice do koše, za primitivní hlupáky.

Policie po incidentu uvedla, že věc považuje za přestupek a postoupila ji správnímu orgánu, kterým je úřad Prahy 1. Ministr vnitra Jan Hamáček řekl, že policisté podle něj postupovali správně. (sfr)