Kim Čong-un žádá za denuklearizaci poloostrova ukončení ekonomických sankcí.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un žádal v novoročním projevu ukončení ekonomických sankcí proti své zemi. Varoval přitom USA, že by se KLDR pod tlakem mohla vydat „jinou cestou“. 

Severní Korea se podle Kima chce stále zbavit nukleárních zbraní. Pokud však budou Spojené státy klást jednostranné požadavky, mohla by prý být nucena hledat „novou cestu“. Neupřesnil však, o jakou cestu se jedná.

Řekl dále, že denuklearizace Korejského poloostrova by probíhala rychleji, pokud by Spojené státy upustily od sankcí uvalených na Severní Koreu.

Vyzval také ukončení společných vojenských cvičení Jižní Koreje a Spojených států.

„Nyní, když se Severní a Jižní Korea rozhodly vydat se cestou míru a prosperity, trváme na tom, že společná vojenská cvičení s cizími silami by neměla být dále povolena,“ konstatoval Kim Čong-un ve svém novoročním projevu.

Dodal také, že je připraven se kdykoliv setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Severní Korea nebude mít nicméně „jinou možnost, než hledat novou cestu, aby ochránila svou suverenitu“, pokud Spojené státy „špatně odhadnou trpělivost našeho lidu, budou nám něco vnucovat, budou pokračovat v sankcích a vyvíjet tlak, aniž by splnili slib, který dali před světem“, varoval Kim.

Trump a Kim se sešli poprvé na historické schůzce v červnu 2018 v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci a mír na Korejském poloostrově a k vybudování nových vztahů mezi USA a KLDR.

Kimova Korea však zatím nedodala seznam svých jaderných kapacit a informaci o velikosti svého jaderného arzenálu, které Washington očekává. (sfr)