Rumunsko není schopno předsedat Evropské unii, varoval šéf EK Juncker (ilustrační foto: Junckerovy problémy s chůzí na summitu NATO).

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zpochybnil připravenost Rumunska převzít 1. ledna 2019 předsednictví Evropské unie. Technicky je podle Junckera připraveno Rumunsko dobře. Není však prý schopno dělat politické kompromisy.

Ministři rumunské vlády v reakci na Junckerovy výroky uvedli, že je Bukurešť na předsednictví připravena a že tento „strategický projekt“ nebude nástrojem politického boje.

Rumunsko převezme 1. ledna 2019 na šest měsíců unijní předsednictví v době vnitropolitického rozkolu. Předsednictví dává zemi možnost stanovovat unijní agendu, ale současně jí ukládá úkol působit jako diplomatický prostředník mezi členskými státy.

Země je podle Junckera na šestiměsíční předsednictví sice technicky dobře připravená.

„Ale myslím si, že vláda v Bukurešti ještě plně nepochopila, co to znamená převzít předsednictví nad zeměmi EU. Pro uvážlivé vyjednávání je potřebná ochota poslouchat ostatní a pevná vůle ponechat vlastní zájmy stranou. V tom mám určité pochybnosti,“ prohlásil Juncker.

Zároveň poukázal na vnitřní rozpory Rumunska, které tak nemůže v Evropě vystupovat jako „kompaktně jednotná“ země.

„Je nutná jednotná fronta doma, aby se během předsednictví mohla podpořit jednota Evropy,“ zdůraznil předseda EK.

Zástupci rumunské vlády Junckerovy výtky odmítli. Ve společném prohlášení ministr zahraničí Teodor Meleşcanu a ministr pro evropské záležitosti George Ciamba uvedli, že plně chápou, jakou zodpovědnost na sebe Rumunsko v následujícím půl roce bere.

Vláda včetně premiérky Viorici Dancilaové podle nich učinila „intenzivní přípravy“ na předsednictví v Radě EU. To Bukurešť považuje za „strategický projekt“, který nebude „nástrojem vnitropolitického boje“.

Rumunsko podle Meleşcanua a Ciamby „dokonale chápe roli nestranného prostředníka“, kterou s sebou předsednictví přináší.

Ministr obchodu Ştefan Radu Oprea, který je členem vládní socialistické strany PSD, naznačil, že výroky křesťanského demokrata Junckera souvisejí s kampaní před evropskými volbami.

Připomněl také, že vnitropolitické problémy měly během předsednictví i jiné země včetně České republiky, Malty či Belgie.

Evropská unie by se měla 29. března zmenšit o jednoho důležitého člena, Velkou Británii. Na konci května se v členských zemích EU konají volby do Evropského parlamentu. (sfr)