Německá armáda by chtěla získat vojáky z jiných zemí EU...

Německá armáda by ráda získala do svých řad nové vojáky ze zemí EU. Možnost konzultovala s některými evropskými partnery. S Českem, Dánskem, Švédskem či Belgií chce teprve jednat. Informovala o tom agentura DPA.

„Mluvíme zde například o lékařích nebo specialistech IT,“ uvedl generální inspektor bundeswehru Eberhard Zorn.

V době nedostatku kvalifikovaných pracovníků se musí podle jeho slov pátrat všemi směry a usilovat o to, aby se získaly „správné talenty“.

Hans-Peter Bartels, zmocněnec německého parlamentu pro ozbrojené síly, uvedl, že nábor cizinců z Evropské unie je „normální“. V armádě se už nyní nachází hodně vojáků, kteří se narodili v zahraničí a získali německé občanství, nebo mají dvojí občanství.

S Českem, Dánskem, Švédskem či Belgií chce německé ministerstvo obrany podle listu Hamburger Abendblatt ještě jednat. Podle branného zákona může občan České republiky vstoupit do ozbrojených sil jiných států pouze se souhlasem prezidenta republiky na základě své žádosti.

V případě německé armády by tato povinnost odpadla. Bez souhlasu totiž může Čech vstoupit do ozbrojených sil jiného státu, pokud je tento stát členem mezinárodní organizace zajišťující společnou obranu proti napadení, jíž je Česká republika členem.

Mnohé státy jednání o této možnosti odmítly, nebo nereagovaly vůbec. Například Francouzi se diskusi nebrání, ale k výsledku jsou podle deníku skeptičtí. Chorvati odmítli s tím, že by služba občanů v cizí armádě byla v rozporu s ústavou. Bulhaři, Rumuni, Slovinci a Řekové vyjádřili obavy, že by kvůli lepšímu platovému ohodnocení do Německa odešlo příliš mnoho jejich občanů, což by ohrozilo obranyschopnost jejich zemí. (jaz)