Hodnota kybernetické měny bitcoin se meziročně snížila o 80 procent. Zatímco na konci loňského roku se jedna virtuální mince obchodovala za 20 tisíc dolarů (454 tisíc korun), v současnosti je její hodnota pouze 3880 dolarů (88 tisíc korun).

Kurz klesal prakticky v průběhu celého letošního roku. V druhé polovině se nicméně ustálil na hranici okolo 6500 dolarů (147 500 Kč). Zlom nastal až v listopadu, kdy hodnota ztrácela stovky dolarů prakticky každý den.

Analytici tehdy hovořili o nejhorším propadu za uplynulých dvanáct měsíců. Jedna mince se zkraje prosince obchodovala za pouhých 3150 dolarů (71 500 Kč). A i když kurz začal pozvolna růst, na původní hodnoty se nedostal.

Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika stovek dolarů.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. (jaz)