Nejbohatším člověkem světa kultury a sportu v USA je s majetkem 5,4 miliardy dolarů (121,7 miliardy korun) tvůrce filmové série Star Wars (Hvězdné války) George Lucas. Za ním je další americký režisér Steven Spielberg. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes.

Podle žebříčku má prvních deset amerických celebrit dohromady 18,7 miliardy dolarů (421,5 mld. Kč), což je víc, než kolik činí hrubý domácí produkt (HDP) Islandu.

Podstatnou část majetku získal Lucas v roce 2012 z prodeje své produkční společnosti Lucasfilm zábavnímu a filmovému gigantu Disney za 4,1 miliardy dolarů (92,4 mld. korun).

I na druhé příčce je filmař, neméně slavný Steven Spielberg (72) s 3,7 miliardy dolarů (83,3 mld. korun). Třetí je stálice žebříčku a v Americe všeobecně proslulá televizní moderátorka Oprah Winfreyová (64) s 2,8 miliardami dolarů.

Za ní následuje basketbalová legenda Michael Jordan (55), který si od loňska polepšil o 400 milionů na 1,7 mld. dolarů díky úspěšnému odbytu tenisek jeho jména a 90procentnímu podílu v prosperujícím týmu basketbalové profiligy NBA Charlotte Hornets.

Do žebříčku se dostala také modelka Kylie Jennerová (21), která před čtyřmi lety založila a vybudovala kosmetickou společnost Kylie Cosmetics. Nyní disponuje 900 miliony dolarů.

Začala velmi úspěšně s rtěnkami a v uplynulých dvou letech vydělala na make-upu 630 milionů dolarů. Doménou jejího marketingu jsou sociální sítě.

Jennerová by se mohla stát nejmladším americkým miliardářem všech dob. O páté místo se s ní dělí rapper Jay-Z (49), jenž si od loňska polepšil podíly ve firmách vyrábějících sekt a koňak a svým zábavním impériem Roc Nation.

Jay-Z je jedním z pouhých dvou hudebníků v první desítce společně s dalším rapperem Diddym (49) na osmé příčce (825 mil. dolarů). Mezi nimi je známý kouzelník a iluzionista David Copperfield (62) s 875 mil. dolarů.

První desítku pak uzavírají s 800 miliony dolarů ikona golfu Tiger Woods (42) a spisovatel James Patterson (71), který mimochodem letos vydal společně s exšéfem Bílého domu Billem Clintonem (72) thriller nazvaný Pohřešuje se prezident. (jaz)