Čeští občané o Štědrém dnu volali z mobilních telefonů méně než loni. Klesl také počet poslaných SMS. Celkem spojili operátoři 41,2 milionu hovorů, lidé také poslali 54,5 milionu SMS. Vyplývá to ze statistik operátorů. Padaly však rekordy v objemu přenesených dat.

Zákazníci používali zejména jiné možnosti elektronické komunikace, jakou jsou hovory přes internet, komunikace přes sociální sítě a další formy internetových komunikačních služeb. Datový provoz stoupl u Vodafonu meziročně o více než 66 procent.

Mobilní síť O2 24. prosince spojila 13,2 milionu hovorů a přenesla zhruba 18 milionů SMS.

V síti O2 se objem přenesených dat zvýšil o 77 procent meziročně. V síti T-Mobile pak o 109 procent. Smršť přání skončila a provoz razantně poklesl mezi 17:00 a 18:00 hodinou, což je doba, kdy lidé usedají ke štědrovečerní tabuli.
Stoupl také počet poslaných SMS a MMS

Svátky trávily v ČR také tisíce cizinců. Podle statistik Vodafonu bylo letos v ČR nejvíc zahraničních turistů z Nizozemska, Německa, Ukrajiny, Švédska, Francie a USA. Nejvíce hovorů do zahraničí směřovalo na Štědrý den do Německa, na Ukrajinu, na Slovensko a do Řecka. (jaz)