V roce 2018 doposud připlulo do Evropy přes 113 uprchlíků.

Itálie, Malta a další země odmítly vpustit loď s asi třemi stovkami migrantů, které zachránila ve Středozemním moři španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms. Uprchlíci nakonec zamířili do Španělska. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) připlulo letos do poloviny prosince do Evropy přes Středozemní moře 113 145 lidí, loni to bylo ve stejném období 168 258 lidí.

„Má odpověď je jasná: italské přístavy jsou uzavřeny. Svátek pro převaděče a pro ty, kdo jim pomáhají, skončil,“ uvedl italský ministr vnitra Matteo Salvini.

Doplnil, že organizace si podala v Itálii písemnou žádost o přijetí mužů, žen a dětí zachráněných v pátek, a že předtím už byla odmítnuta na Maltě.

Proactiva Open Arms s pomocí vrtulníku pohraniční stráže na Maltu dopravila jen jednu ze zachráněných žen a její dítě narozené na libyjské pláži.

„Máme na palubě 311 lidí a nemáme přístav, kde s nimi zakotvit,“ tweetovala organizace před získáním povolení od Španělska.

Později uvedla, že získala povolení k přistání ve španělském přístavu Algeciras.

Proactiva Open Arms u libyjského pobřeží zachránila asi 300 lidí ze tří různých plavidel. Jsou mezi nimi také těhotné ženy.

Humanitární lodě operují ve Středozemí i přes rozhodný Salviniho odpor. Ministr pro ně uzavřel přístavy a obvinil posádky, že napomáhají převaděčům.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) připlulo letos do poloviny prosince do Evropy přes Středozemní moře 113 145 lidí, loni to bylo ve stejném období 168 258 lidí.

Při pokusu dostat se do Evropy letos přišlo o život nebo je pohřešováno více než 2200 lidí.

(pel)