Sněmovna USA schválila 114 miliard na stavbu zdi na mexické hranici. Tu už od předvolební kampaně slibuje prezident Donald Trump. Návrh má však kvůli očekávanému odporu demokratů malou šanci na přijetí v Senátu.

Sněmovna návrh zákona o vládních financích schválila poměrem hlasů 217 ku 185. Nyní se k němu bude muset vyslovit Senát, který plán na zajištění dočasného financování vlády do 8. února schválil již ve středu výraznou většinou hlasů, ovšem bez dodatku týkajícího se zdi.

Protože republikáni v Senátu mají pouze těsnou většinu a nikoli 60 hlasů ze 100, které by potřebovali k překonání procedurálních překážek, očekávají média při předpokládaném jednohlasném odporu demokratů neúspěch návrhu.

Vládě přitom dojdou dosavadní finance v pátek o půlnoci amerického času (v sobotu ráno SEČ). Poté bude nutné omezit či přerušit provoz některých úřadů. Zatímco demokraté za to viní prezidenta, který je podle nich kvůli zdi ochoten paralyzovat vládu, Trump označuje demokraty za nezodpovědné politiky odmítající ochránit Američany před uprchlíky. (jaz)