Ceny v supermarketech by mohly brzy podražit...

Evropská unie chystá opatření na ochranu zemědělců proti velkým obchodním řetězcům. Zástupci supermarketů varují, že se nová pravidla negativně projeví v cenách výrobků.

V Bruselu byla dohodnuta nová pravidla, která by měla pomoci chránit farmáře před velkými supermarkety, jako jsou německý Aldi nebo francouzský Carrefour. Podle zastánců legislativy vyvíjejí tyto koncerny na farmáře tlak, když využívají své dominantní pozice na trhu. Cílem nových opatření by měla být ochrana proti „nekalým obchodním praktikám“.

„Malí farmáři a středně velcí producenti v potravinářském sektoru se již brzy budou moci spolehnout na silnější ochranu vůči zneužívání ze strany větších obchodníků, jako jsou zpracovatelé a prodejci,“ píše se na stránkách Evropské rady.

S návrhem přišel v roce 2017 komisař pro zemědělství Phil Hogan. Původně se měla legislativa dotýkat pouze zemědělců, nově jsou však do plánu zahrnuti i střední prodejci s obratem do 350 milionů eur ročně. Velké obchodní retězce si nyní stěžují, že opatření zemědělcům téměř nijak nepomohou. Zisk z nich však budou mít výrobci produktů. Ti přitom již dnes mají, podle zástupců velkoobchodů, z výrobků více peněz, než prodejci.

Podle webu Politico.eu musí ještě legislativu v lednu příštího roku schválit jednotlivé členské země.

V případě, že bude tato legislativa přijata, dojde podle obchodníků k nárůstu cen výrobků, které tak negativně postihnou všechny spotřebitele. (jaz)