Británie začala s přípravami na tvrdý brexit, tedy odchod země z EU bez dohody pro případ, že by jednání selhala.

Britská vláda odstartovala přípravy na tvrdý brexit, tedy odchod země z Evropské unie (EU) bez dohody. Plány začne v plném rozsahu realizovat, oznámil mluvčí premiérky Theresy Mayové.

Prosazení dohody je podle Downing Street pořád nejpravděpodobnějším vyústěním celého procesu. Ministři se však domluvili, že je potřeba posílit přípravy na hrozící krach jednání.

„Kabinet se shodl, že jsme nyní dosáhli bodu, kdy musíme tyto přípravy vystupňovat. To znamená, že nyní uvedeme do chodu zbývající prvky našich plánů pro odchod bez dohody,“ citovala premiérčina mluvčího agentura Reuters.

Další podrobnosti by se měli Britové dozvědět v následujících týdnech. Vláda zároveň doporučí britským firmám, aby podle svého úsudku aplikovaly vlastní opatření související s možným krachem brexitových vyjednávání.

Ministerstvo financí by mělo ohlásit, jak se naloží se 2 miliardami liber (asi 57 miliard Kč) z více než 4 miliard vyčleněných právě na přípravy pro brexit bez dohody.

Ministr obrany Gavin Williamson uvedl, že pro případné krizové situace spojené s odchodem země z EU bez dohody budou mít ozbrojené síly v pohotovosti 3500 svých příslušníků. Ti budou připraveni „podpořit kterýkoli úsek vlády při jakýchkoli nepředvídaných událostech, kde to bude potřeba“.

Britští poslanci budou o dohodě o odchodu Británie z Evropské unie hlasovat 14. ledna.

Nejbližší spolupracovníci Mayové se snažili premiérku přesvědčit, aby vypsala nový plebiscit. To však Mayová odmítla.

Mayová v minulém týdnu ustála vnitrostranické hlasování o pozici lídra Konzervativní strany a post premiérky Velké Británie. Britská premiérka zároveň prohlásila, že do dalších voleb v roce 2022 už torye nepovede a post premiérky opustí po brexitu.

Vystoupení Británie z EU je plánováno na 29. března 2019. Dohoda o odchodu stále není dořešená.

(pel)