Petr Mach rezignoval na pozici lídra Svobodných do eurovoleb (ilustrační foto).

Bývalý předseda a europoslanec Petr Mach rezignoval na pozici lídra kandidátky Svobodných do voleb do Evropského parlamentu. Podle informací zevnitř strany byla Machovým projektem koalice s Realisty, kteří mu však koalici vypověděli. Podle tohoto zdroje nebyl Mach schopen zajistit financování a za čtvrt roku nedokázal nikam posunout volební kampaň.

Předseda Svobodných Tomáš Pajonk uvedl, že důvodem Machovy rezignace nebylo „ladění kandidátky“. Ta byla totiž daná primárkami.

„Nepřísluší mi Petrův krok hodnotit. Lidsky ho chápu, nedělal to s lehkým srdcem. Nemám radost. Stále mu jde o úspěch strany, kterou zakládal,“ podotkl Pajonk.

„Současně jsme názoru, že nic z toho dobrého skutečně nepotřebuje Evropský parlament, Evropský superstát, povinnou Evropskou kulturu, jednotnou vnucenou měnu, celní politiku, která nejvíce ubližuje nejchudším obyvatelům EU.“

Podle Pajonka budou Svobodní ve volbách kandidovat s tím, že budou uspořádány nové primárky a zvolen nový lídr.

„Mnoho dobrých lidí i mimo Svobodné má velmi podobné názory na EU jako my. Oslovíme je. Budeme spolupracovat se všemi, co mají chuť, aby i české (a moravské a slezské) volání po svobodné spolupráci evropských národů znělo hlasitěji a hlasitěji,“ uvedl dále.

„Každý Svobodný, každý, kdo má obavu z dalšího bezbřehého jednostranného prohlubování evropské integrace, každý člověk, kterému jde o věc, pochopil, že přestal čas malicherného nálepkování. Všem nám jde o to neztratit hlas. Neztratit hlas, který bude i v hlubinách Brusele vytahovat na světlo dopady dalších euronesmyslů.“ (sfr)