Česká republika euro v dohledné době nepřijme...

Česká republika si zatím nestanoví cílové datum pro přijetí eura. Vláda tak přijala společné doporučení ministerstva financí a České národní banky (ČNB), v kterém se navrhuje s přijetím měny počkat.

Rozhodnutí vlády vychází z dokumentu „Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou“.

Česko letos s největší pravděpodobností splní všechna maastrichtská konvergenční kritéria, kromě kritéria směnného kurzu, neboť se neúčastní příslušného mechanismu. Ve střednědobém výhledu pravděpodobně budou tato kritéria plněna i nadále.

Vlastní připravenost země na přijetí eura se oproti předchozím letům zlepšila, i když přetrvávají některé nedostatky, uvádí materiál. V posledních letech se sice Česko pozvolna přibližuje ekonomické úrovni dalších zemí eurozóny, odstup u většiny klíčových ukazatelů, zejména pak cenové a mzdové úrovně, však zůstává značný. Nadále také přetrvávají významné rozdíly vůči eurozóně ve struktuře českého hospodářství.

Během posledních let se podoba institucí i pravidla eurozóny podstatným způsobem změnila a jednání o prohlubování integrace i nadále pokračují. V současnosti proto nelze spolehlivě odhadnout budoucí potenciální finanční i nefinanční závazky pro ČR spojené se vstupem do eurozóny.

Ministerstvo a ČNB proto dospěly k závěru, že zatím nebylo dosaženo takového pokroku při vytváření podmínek pro přijetí eura, aby mohlo dojít ke stanovení cílového data vstupu ČR do eurozóny.

Česko se k přijetí eura zavázalo v roce 2004. Vláda Mirka Topolánka se v letech 2007 až 2009 k euru stavěla vyhýbavě, termín pro přijetí nechtěl stanovit ani expremiér Petr Nečas. Kolem roku 2010 vypukla řecká dluhová krize, v roce 2011 bývalý prezident Václav Klaus navrhoval dokonce vyjednat výjimku z přijetí eura. Šéf bývalé soc. dem. vlády Bohuslav Sobotka Právu v roce 2016 řekl, Česko bude schopné přijmout euro za pět až deset let, s ohledem na brexit by nemělo spěchat. (jaz)