Británie může stáhnout rozhodnutí o brexitu.

Velká Británie může jednostranně stáhnout rozhodnutí odejít z Evropské unie (EU). Potvrdil to evropský soud. Země by pak zůstala členem unie za stejných podmínek jako doposud. Britský parlament měl o brexitu rozhodovat zítra, hlasování však bylo odvoláno ze strany premiérky Theresy Mayové.

Odložení plánovaného hlasování premiérka vysvětlila tím, že pochopila, že by v současné době dohoda nebyla schválena. Mayová ale zákonodárce vyzvala, aby se zamysleli nad tím, zda brexit vůbec chtějí.

Londýn může své rozhodnutí stáhnout do chvíle, než „rozvodová dohoda“ začne platit. Pokud by přijata nebyla, pak do uplynutí dvou let od britského oznámení o odchodu, tedy do 29. března 2019.

Když by Británie chtěla zvrátit brexit, musela by své jednoznačné a bezpodmínečné rozhodnutí oznámit Evropské radě písemně. Rozhodnutí by muselo být výsledkem demokratického procesu v souladu s britskými ústavními požadavky.

S žádostí na soud o výklad článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU se obrátili skotští poslanci, kteří jsou pro setrvání Spojeného království v EU. Příslušný článek totiž o možné změně postoje odcházející členské země přímo nic neuvádí.

Unijní soud na to sám poukázal. Článek podle něj změnu nezakazuje, ale také výslovně neumožňuje.

Soud je toho názoru, že pokud má podle článku 50 členská země EU suverénní právo samostatně se rozhodnout o odchodu, plyne z toho, že má analogické právo své rozhodnutí změnit.

V britském parlamentu se mělo hlasovat o brexitové dohodě, kterou dojednal tým premiérky tým Theresy Mayové. Mayovou však ještě čeká boj o hlasy.

Ministři odhadují šance stávající dohody na schválení v Parlamentu jako nulové. Odpor vůči dohodě roste i mezi prostými členy konzervativní strany.

Podle posledního průzkumu je proti schválení už 71,5 procent konzervativců, když podíl příznivců klesl na 26 %. Dále si dvě třetiny členů konzervativní strany přejí rezignaci premiérky.

To je už podstatně více, než přibližně jedna polovina z posledního průzkumu a jasně se tak dokumentuje narůstající antipatie vůči premiérce, která pro Británii vyjednala nepopulární dohodu a navíc není schopná ji ani prosadit.

(pel)