Podle italského ministra vnitra skončila po zpřísnění imigračního zákona také tzv. hostina migrantů...

Italský ministr vnitra Matteo Salvini se zasadil o zpřísnění imigračního zákona. Od nynějška se tak v Itálii rozšířila sorta zločinů, za které může cizinec přijít o status uprchlíka či ztratit italské občanství. Skončil také podle Salviniho „rozmařilý systém“, kdy se o tisíce migrantů staraly radnice a ubytovávaly je v hotelech.

Šéf italské Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Půl roku od nástupu své vlády slib plní, zákon protlačil parlamentem.

Salvini ujistil, že ochrana běženců zůstane zachována. Přísnější pravidla podle něj postihnou ty, kteří zneužívají italských sociálních dávek či představují riziko.

„Rád poskytnu útočiště ženám a dětem, které prchají před válkou, ale nikomu dalšímu,“ uvítal Salvini přijetí zákona.

Představitelé italských neziskovek to vidí jinak. Nelíbí se jim zejména změna systému péče o azylanty. Ti napříště zůstanou ve velkých přistěhovaleckých centrech, kde bude snazší je evidovat, stejně jako se zrychlí jejich vyhoštění, pokud se žádostí neuspějí.

Počítá se s omezením menších přijímacích center, o která se staraly radnice a kde nabízeli migrantům jazykové i kvalifikační kurzy. Salvini uvedl, že takový systém byl rozmařilý, proto musel skončit.

„Hostina skončila,“ prohlásil Salvini s tím, že nejméně 100 tisíc azylantů si takto žilo v hotelích zaplacených radnicemi a na náklady daňových poplatníků „jen seděli a sledovali televizi“. (jaz)