Podle premiérky Mayové hrozí, že by Velká Británie vůbec nemusela odejít z EU...

Velká Británie by mohla setrvat v EU. Prohlásila to britská premiéra Theresa Mayová před klíčovým hlasováním britského parlamentu o brexitové dohodě. Pokud by poslanci dohodu vyjednanou s Bruselem neschválili, mohla by Británie odejít z EU bez dohody, ale také v unii setrvat.

„Jsou zde tři možnosti: jednou je opustit Evropskou unii s dohodou… dalšími dvěma jsou ty, že ji opustíme bez dohody a že nebudeme mít vůbec žádný brexit,” řekla Mayová rádiu BBC.

„Je jasné, že v Dolní sněmovně jsou lidé, kteří chtějí brexit zhatit… a zvrátit rozhodnutí britského lidu. A to není správné,” dodala premiérka.

Na otázku, zda by se mohlo hlasování o dohodě její vlády s Bruselem odložit, Mayová opakovaně odpověděla vyhýbavě.

Obavy, že by Británie mohla zůstat v EU, zmírnil list The Daily Telegraph, když napsal, že EU by mohla být připravena prodloužit uplatnění článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU přes lhůtu dvou let, tedy za 29. březen, pokud by dohodu o brexitu poslanci odmítli.

Soudní dvůr EU mezitím oznámil, že v pondělí – tedy den před klíčovým hlasováním v britském parlamentu – zveřejní svůj verdikt, jímž odpoví na otázku, zda může Británie jednostranně stáhnout své oznámení o vystoupení z EU. (jaz)