Muskova raketa Falcon 9 úspěšně vynesla do vesmíru zásoby pro posádku Mezinárodní vesmírné stanice...

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX úspěšně vynesla do vesmíru 2,5 tuny zásob včetně 40 myší a 36 tisíc červů k výzkumu stárnutí a svalů. První stupeň rakety, který měl po odpojení přistát zpět na zemi, však dopadl do Atlantiku. Podle zakladatele SpaceX Elona Muska za to mohly problémy s hydraulickou pumpou stabilizačních křidélek.

Nákladní loď Dragon, kterou Falcon 9 vynesl na oběžnou dráhu kolem Země, má na palubě 2,5 tuny zásob, náhradních dílů a vědeckých experimentů.

S orbitálním komplexem se Dragon spojí v sobotu. Dragon posádce ISS veze také vánočního krocana, brusinkovou omáčku a sladkosti ke zpestření štědrovečerní večeře a svátků.

Start nákladní lodi k ISS byl původně plánován na úterý, kvůli problémům s potravou pro myši byl ale přeložen na středu. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) totiž v pondělí zjistil, že krmení pro myšonauty, jak o hlodavcích píše agentura AP, napadla plíseň. Krmení bylo proto vyměněno za nové.

Na ISS nyní pobývá šestičlenná posádka, kterou tvoří Rusové Sergej Prokopjev a Oleg Kononěnko, Američanky Serena Auňónová Chancellorová a Anne McClainová, Němec Alexander Gerst a Kanaďan David Saint-Jacques. Prokopjev, Auňónová Chancellorová a Gerst se zpět na Zemi vrátí 20. prosince. (jaz)