Luka Modrič zvítězil v anketě Zlatý míč, podle některých však neoprávněně...

Chorvatský fotbalový záložník Luka Modrič přerušil po 10 letech nadvládu dua Cristiano Ronaldo a Lionel Messi v anketě Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa. Mnoho fanoušků ale vnímá Modričovu výhru jako nezaslouženou.

Záložník Realu si vítězství ve Zlatém míči zasloužil kvůli povedené sezoně, během které dotáhl Real k třetímu vítězství v Lize mistrů v řadě a Chorvatsko překvapivě až do finále mistrovství světa.

Podle mnohých by se ale měly v anketě posuzovat hlavně individuální statistiky, stejně jako se tomu dělo v předchozích ročnících. A v těch Modrič pokulhává.

Podle statistik by se měl stát fotbalovým králem nejspíš Cristiano Ronaldo, který jinak skončil na stříbrné pozici. Portugalec vstřelil v 55 utkáních hned 54 branek, vyhrál také Ligu mistrů a skvěle se uvedl i v novém angažmá v Juventusu Turín. Ronaldo ale nejspíš doplatil na týmový neúspěch Portugalska na letošním mistrovství světa v Rusku.

Ronaldo tam sice vstřelil hattrick do sítě Španělska (3:3) a pomohl k výhře s Marokem (1:0), Portugalci ale vypadli už v osmifinále s Uruguayí.

Lépe mohl podle tohoto měřítka, které velmi znevýhodňuje defenzivní hráče, skončit také Lionel Messi. Ten se v anketě umístil až na páté pozici.

Někteří tvrdí, že Modričova výhra je neúctou k bývalým hvězdám Barcelony Xavimu a Iniestovi. Ti během kariéry triumfovali několikrát v Lize mistrů, vyhráli mistrovství světa i Evropy. Přesto nikdy Zlatý míč nezískali.

„To, že Modrič vyhrál Zlatý míč, je neúcta k těmto dvěma hráčům. To nepochopím…,“ napsal jeden z rozzlobených fanoušků.

https://twitter.com/Tvvittergod1/status/1069707594267279360

Modrič prý neměl být podle některých ani před třetím Antoinem Griezmannem. Francouzský útočník byl během sezony výrazně produktivnější a navíc vyhrál mistrovství světa.

Právě pro Griezmanna na prvním místě hlasoval například i český novinář Stanislav Hrabě, Ronalda dal na 5. místo, Messimu nedal hlas vůbec. (jaz)