Česko žádné dotace Agrofertu z Bruselu vracet nebude, podle Schillerové k tomu není důvod.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se zastala svého šéfa Andreje Babiše. Agrofert prý nebude muset vracet 2 miliardy korun vyplacených na dotacích z Bruselu. Upozornila, že analýza, kterou pro Brusel vypracovala právní služba Evropské komise a která tvrdí opak, podle ní není oficiální.

Schillerová to uvedla po schůzce s premiérem Andrejem Babišem, ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem (ANO) a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO).

Obecná analýza nové legislativy EU týkající se evropských dotací podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka ukázala, že svěřenský fond jako záruka nestrannosti premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše dostačuje a předseda vlády postupoval podle českého práva.

Podle uniklé zprávy právníků Evropské komise má Babiš zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, který vložil do svěřenského fondu, a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu.

Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny letos.

Kněžínek zdůraznil, že právníci nevidí žádný důvod pro změnu současného znění zákona o střetu zájmů, podle něhož Babiš svůj majetek do svěřenského fondu převedl.

„Jde-li o řádně fungující svěřenecký fond, potom je zajištěno, aby k žádnému střetu nedošlo… správcem svěřeneckého fondu je třetí osoba a ta nese odpovědnost,” dodal.

(pel)