Donald Trump zrušil schůzku s Vladimirem Putinem, která měla proběhnout v rámci summitu G20 v Buenos Aires. (Ilustrační foto)

Americký prezident Donald Trump zrušil setkání s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem na summitu G20 v Buenos Aires. Šéf Bílého domu schůzku odřekl kvůli incidentu v Kerčském průlivu. Kreml na oznámení okamžitě zareagoval. Ruský prezident prý zrušení jednání lituje.

„Na základě toho, že lodě a námořníci nebyli navráceni z Ruska na Ukrajinu, rozhodl jsme se, že by bylo pro všechny zúčastněné strany lepší zrušit mou dříve naplánovanou schůzku s Vladimirem Putinem v Argentině. Těším se na opětovné smysluplné setkání hned, jak se situace vyřeší,“ napsal Trump na Twitteru.

Rusko zrušení schůzky potvrdilo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Kreml zrušení schůzky prezidenta Putina s jeho americkým protějškem lituje.

Zrušení schůzky nejvyšších představitelů USA a Ruska podle Peskova odsouvá projednání důležitých mezinárodních i bilaterálních otázek na neurčito.

Ještě v tomto týdnu bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton i mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová potvrdili, že se Trump na schůzku s Putinem těší. Americký prezident však už tehdy uváděl, že ještě zváží, zda ji nezruší.

Rusko v neděli zajistilo 3 ukrajinské lodě, které pluly z Oděsy do Azovského moře přes Kerčský průliv. Zadrženo bylo také 24 námořníků. Tři ukrajinští námořníci byli při incidentu zraněni.

Podle Ukrajiny se událost stala mimo výsostné vody Ruské federace.

(pel)