Andrej Babiš projev o emigrantech ve Švýcarsku nepřednese...

Ve Švýcarsku zrušili projev českého premiéra Andreje Babiše k zahájení výstavy Druhý život o tamních českých emigrantech. Ta se měla konat na univerzitě v Curychu. Projev byl údajně zrušen na popud českých emigrantů, kteří Babišovu účast kritizovali kvůli jeho minulosti spojované se Státní bezpečností.

O otevřeném dopisu informoval Deník N a Seznam Zprávy. Podle školy a úřadu vlády se premiér nezúčastní prosincové akce kvůli své pracovní vytíženosti.

„Bylo pouze avizované jeho vystoupení na univerzitě. Bohužel z pracovních důvodů pana premiéra, z velké pracovní vytíženosti, byla návštěva odložena a hledá se nový termín,“ uvedlo tiskové oddělení úřadu vlády.

Beat Müller z curyšské univerzity Deníku N potvrdil, že akce se uskuteční bez projevu českého premiéra, který oznámil, že nemůže přijet kvůli svému vysokému pracovnímu vytížení.

Výstava o českých emigrantech začne na curyšské univerzitě 3. prosince a Babiš tam měl mít zhruba hodinu po vernisáži přednášku.

Protagonisté výstavy ale zaslali škole dopis, ve kterém podle Seznam Zprávy mimo jiné uvádí, že Babiš byl veden jako důvěrník a později i agent StB s krycím jménem Bureš a podle dochovaných spisů s StB vědomě spolupracoval.

„Právě z tohoto důvodu se nám zdá mimořádně necitlivé a nevhodné, že by bývalý kolaborant totalitního režimu mluvil k lidem, kteří právě tomuto režimu unikli,“ uvedli autoři dopisu, který spolu s emigranty podepsali i další lidé v Česku.

Jsou tam například podpisy spisovatelky Ireny Brežné, zakladatele skupiny Blue Effect Jiřího George Kozela, výtvarníka Jana Jedličky nebo právníka Davida Šimka.

Babiš ale tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně a zažaloval kvůli tomu dříve slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Slovenské soudy daly nejprve Babišovi za pravdu, verdikty ale zrušil ústavní soud. Když Babiš neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva. (jaz)