Podle britské premiérky Theresy Mayové je dohoda o brexitu na dosah ruky. Prohlásila to před svým londýnským sídlem v Downing Street 10. Mayová věří, že se do nedělního summitu v Bruselu podaří vyřešit poslední neshody kolem Gibraltaru. Na ten si činí nárok Británie i Španělsko.

Mayová s prohlášením vystoupila poté, co předseda Evropské rady Donald Tusk oznámil, že poslal členským státům návrh politické deklarace o vztazích mezi EU a Británií po odchodu ostrovní země ze společenství.

„Nyní je na 27 představitelích ostatních členských zemí EU, aby v následujících dnech, které povedou k mimořádnému summitu EU v neděli, dohodu prozkoumali,“ uvedla Mayová.

Mayová dohodu s EU označila za tu pravou pro Spojené království, neboť podle ní přinese to, pro co lidé hlasovali v roce 2016 v referendu. Britům se podle ní vrátí zpět kontrola nad jejich zemí, zároveň ale bude ochráněna jejich bezpečnost, pracovní místa i celistvost království.

Premiérka rovněž potvrdila, že hovořila se španělským premiérem Pedrem Sánchezem.

„Jsem přesvědčena, že budeme schopni se v neděli shodnout na dohodě, která bude dobrá pro celou rodinu Spojeného království včetně Gibraltaru,“ zdůraznila ministerská předsedkyně s odkazem na neshody kolem britského území v jižní části Pyrenejského poloostrova.

Premiér Sánchez tento týden varoval, že Madrid nepodpoří dohodu, pokud nebude upravena pasáž o Gibraltaru. Trvá na tom, že musí jasně obsahovat pasáž, že budoucnost tohoto území je bilaterální záležitostí mezi Británií a Španělskem. (jaz)