Čeští výrobci mohou při výrobě vaječného likéru používat mléko. Prozatím...

Vaječný likér s obsahem mléka se stále může vyrábět. Evropská unie jej sice nedávno zakázala, podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce ale není její rozhodnutí prozatím právně závazné. Výrobci tak nemusí z receptur zatím mléko vyškrtávat. 

Mléko je tradiční součástí českých vaječných likérů. Jenže receptura obsahující mléko je v rozporu s přísadami uvedenými v evropském zákoně o likérech. Podle něj může hustý žlutý nápoj obsahovat pouze alkohol, žloutek, bílek, cukr nebo med a přírodní aroma.

Na seznam je podle říjnového rozhodnutí lucemburského soudu pohlížet jako na úplný. V případě dalších přidaných surovin by mohla utrpět ochrana spotřebitele a férová soutěž.

Podobné obavy měli na přelomu loňského a letošního roku výrobci tradičního českého rumu. Přísada, která tuzemáku dodává typické aroma, byla v analýze Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) označena jako rakovinotvorná.

V dubnu však EFSA udělil českým a slovenským výrobcům výjimku, díky kterému mohou rumový éter při výrobě používat dalších pět let. (jaz)