Alternativa pro Německo (AfD) změní svůj program zaměřený vůči uprchlíkům a muslimům, aby se vyhnula sledování kontrarozvědkou.

Německá kontrarozvědka přinutila Alternativu pro Německo (AfD) změnit protiimigrantský program. Strana se totiž chce vyhnout možnému sledování úřadu. Vedení AfD tvrdí, že špiclování by mohlo odradit část voličů.

Informoval o tom deník Süddeutsche Zeitung a rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR s odvoláním na doporučení AfD pro všech zhruba 33 tisíc členů strany.

V několika spolkových zemích už Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) sleduje mládežnické organizace AfD a několik politiků kvůli aktivitám, které by mohly jít proti svobodnému demokratickému řádu země. Celou stranu zatím kontrarozvědka nesleduje, ale uvažuje o tom.

Vedení AfD se chce sledování kontrarozvědkou vyhnout. Mohlo by to prý negativně působit na část voličů. Řada lidí totiž volí AfD z protestu, nikoliv z přesvědčení. A pokud by byla strana sledována kontrarozvědkou, mohli by svůj hlas dát raději někomu jinému.

Pracovní skupina třetí nejsilnější strany a největší opoziční formace v německém parlamentu proto vytvořila seznam doporučení. Straníkům v nich klade na srdce třeba to, aby se vyvarovali paušálního hanobení cizinců, přistěhovalců a uprchlíků. Nemají také všeobecně zpochybňovat svobodu vyznání pro muslimy.

(pel)