Stát zaplatí odškodnění kilentům H-Systemu přes 6 milionů korun...

Stát zaplatí zhruba šedesáti klientům zkrachovalé stavební firmy H-System odškodnění 6,3 milionu korun za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. Oznámil to ministr spravedlnosti Jan Knežínek (ANO).

Trestní řízení s manažery zkrachovalé společnosti trvalo 13 let a poté jej zastavila prezidentská amnestie. Kvůli krachu firmy přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Aktuální dohoda se týká těch klientů H-Systemu, kteří s ministerstvem vedli kvůli průtahům v řízení soudní spory. Ministr dnes zdůraznil, že stát by tyto pře stejně prohrál. Na dohodu upozornil deník Právo.

Členové sdružení Maják po odškodnění vezmou zpět své žaloby.

Podle obecného stanoviska Nejvyššího soudu náleží poškozeným lidem 18 000 korun za rok průtahů. V případě členů Majáku ministerstvo částku snížilo o 60 procent, když podle Kněžínka přihlédlo ke složitosti kauzy a k tomu, že poškození reálně neměli šanci v trestním řízení uspět.

Představitelé Majáku reprezentují část klientů H-Systemu, kteří se po krachu firmy nepokusili dostavět byty, ale chtějí vložené peníze získat alespoň částečně zpět prodejem majetku společnosti v konkurzu. Ostatních klientů firmy se aktuální dohoda netýká. (jaz)