Česká republika bude chtít mít s Velkou Británií po brexitu ten nejtěsnější možný vztah. Prohlásil to český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař. Pro Česko je podle jeho slov nyní důležité, aby po roce 2020 nebyl narušen vzájemný obchod s Británií.

Chmelař to řekl před mimořádným jednání Rady pro všeobecné záležitosti, která se v Bruselu zabývá přípravou nedělního mimořádného unijního summitu k brexitu.

Unijní vyjednavač Michel Barnier už minulý týden zveřejnil s britskou stranou předjednaný text dohody o britském odchodu. Učinil tak poté, co se skoro šestisestránkovým dokumentem po zdlouhavé diskusi souhlasila britská vláda. Premiérku Theresu Mayovou ale ještě čeká hlavní zkouška, kterou bude hlasování zatím skeptického britského parlamentu.

Na unijní straně musí text potvrdit na politické úrovni nejprve šéfové států a vlád ostatních 27 zemí EU, což by se mělo stát právě na summitu v neděli. Následně je potřeba potvrzení v europarlamentu a nakonec většinový souhlas členských zemí.

Text dohody ale ještě není zcela dokončen. Podle dostupných informací zbývá například místo popisu „20XX“ dopsat konkrétní rok, do kterého by mohlo být v případě potřeby jednou prodlouženo přechodné období nyní plánované do konce roku 2020. Podle diplomatů Barnier navrhuje rok 2022, rozhodnuto ale není. Některé země mají navíc další připomínky.

„Chceme co nejtěsnější možný vztah, při zachování práv a závazků britské strany. Pro ČR specificky je v této souvislosti důležité, aby po roce 2020 nebyly narušeny naše vzájemné obchodní vztahy,“ upozornil český státní tajemník pro EU.

Černé vyhlídky britských firem

Zveřejněn byl aktuálně také průzkum společnosti IHS Markit, podle kterého jsou britské podniky ohledně svých pobrexitových vyhlídek nejpesimističtější minimálně od roku 2009. Průzkum se uskutečnil ve druhé polovině října a mimo jiné ukázal, že na podnikatelskou důvěru má největší negativní vliv politická nejistota. Podíl firem, které v příštích 12 měsících očekávají vzestup podnikatelské aktivity, se snížil na 32 procent z 39 procent v předchozímu průzkumu. (jaz)