Zemanův poradní tým se shodl na navýšení výdajů na obranu na 2 % HDP.

Výdaje na obranu se mají navýšit na 2 % HDP, shodl se poradní tým prezidenta Miloše Zemana. Důležité je podle něj také podpora zahraničních misí. Poradci se domluvili i na podpoře a ocenění veteránů a na podpoře českého zborjního průmyslu.

Na Twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Podle něj se expertní tým v Lánech shodl na navýšení výdajů na obranu na 2 % HDP, podpoře a ocenění veteránů, podpoře zahraničních misí Armády ČR a podpoře českého zbrojního průmyslu.

Schůzky, která se konala v Lánech, se zúčastnil také ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Poradci Zemana se scházejí většinou jednou měsíčně. Nedělní jednání bylo zaměřeno na obranu.

Česká republika vydává na obranu zhruba 1,1 % HDP. Vstupem do NATO se zavázala k dvouprocentním výdajům. Alianci nyní slibuje, že 2 % dosáhne v roce 2024.

Minulá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL slíbila, že do roku 2020 bude ČR na obranu uvolňovat 1,4 % HDP. Současný kabinet chce tohoto cíle dosáhnout v roce 2021. Zeman opakovaně více peněz pro armádu podpořil.

Ministerstvo obrany v roce 2018 hospodaří s 58,9 miliardy korun. V příštích letech by peníze měly směřovat na modernizaci armády a nábor dalších vojáků. Podle odborníků má české vojsko vnitřní dluh asi 100 miliard korun.

Resort plánuje nakoupit také nová pásová vozidla pěchoty za více než 50 miliard korun, víceúčelové vrtulníky za více než 10 miliard nebo mobilní radary za 3,5 miliardy korun.

V souvislosti s útoky na české vojáky se v uplynulých týdnech mluvilo o tom, zda by se měli účastnit zahraničních misí. Česká armáda má v současnosti vojáky v Afghánistánu, početné jednotky jsou také v Pobaltí, Iráku nebo v Mali.

(pel)