Poslanci si přilepší od začátku roku 2019 o 9 procent...

Platy politiků vzrostou od ledna zhruba o 9 procent. Namísto 75 900 korun hrubého tak budou poslanci nově pobírat 82 400 korun. Zákon o platu představitelů státní moci musí ještě do konce roku potvrdit Senát a prezident Miloš Zeman. Jinak by platy politiků vzrostly o 20 procent.

Pro zákon hlasovalo 124 ze 146 přítomných poslanců, proti byl jediný předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Neprošel návrh šéfa SPD. Tomio Okamura přišel s tím, že se platy politiků mají úplně „zmrazit“ až do konce roku 2021.

„Je to šílené. Jsou tu platy 100 tisíc měsíčně, nechápu, proč si máme navyšovat platy,“ reagoval na výsledek hlasování Okamura poukazem na to, kolik berou poslanci.

„Návrh podáváte jen proto, že věříte, že nemá šanci projít,“ vyčetl Okamurovi už před hlasování Pirát Mikuláš Ferjenčík.

Základní plat poslance je nyní 75 900 korun hrubého měsíčně a paušální náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci až 39 400 korun. Mimořádnou schůzi kvůli platům politiků si vynutili Piráti a SPD

O růstu platů rozhodovali poslanci na mimořádné schůzi. Tu si společně vynutili Piráti a SPD, protože poslanci otáleli s projednáním vládního návrhu zákona, na který nakonec ve čtvrtek kývli. Kdyby nebyl přijat do konce roku, platy by politikům od ledna vzrostly o dvacet procent, tedy dvojnásobně oproti tomu, co navrhla už bývalá jednobarevná vláda ANO.

Poslancům, kterým se nelíbilo, že by jejich platy mohly vzrůst méně výrazně, dokázali projednávání návrhu zákona dlouho oddalovat. Dokonce ani poslanci ANO nepodporovali projednání návrhu Babišovy vlády. (jaz)