Vyčištění minového areálu ve Vrběticích bude stát další půlmiliardu. (Ilustrační foto)

Vyčištění muničního areálu ve Vrběticích bude stát další půl miliardy korun. Odminování po výbuších v roce 2014 vyšly Česko už na stovky milionů korun. Náklady na řešení celé havárie přesáhnou 1 miliardu korun.

Informaci uveřejnil deník Právo.

Jedná se o odhad expertů státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS), který od vlády dostal úkol se o hloubkový průzkum a sanaci postarat.

Není zatím ale jasné, kdo hloubkovou sanaci zaplatí. Vláda dříve rozhodla, že se o to postarají VLS, které v minulosti generovaly zisky z prodeje dřeva. To se však nelíbí ministerstvu obrany, které je zřizovatelem lesnického podniku.

„Je úkolem státu se o vrbětický areál postarat. Očekáváme ještě diskusi, kdo ponese náklady. Hospodářské výsledky státního podniku VLS totiž ovlivňují kůrovcová kalamita a situace na trhu se dřevem,“ uvedl pro Právo mluvčí obrany Jan Pejšek.

Státní podnik bude podle něj muset vytvořit speciální pyrotechnický oddíl, což by pro VLS znamenalo náklady v řádu stovek milionů korun.

Do roku 2019 by měl na území nadále probíhat povrchový sběr a likvidace nevybuchlé munice. Letos v létě policejní pyrotechnici hlásili, že za rok práce nasbírali 2800 kusů různé munice.

Státní podnik bude podle usnesení vlády „náklady vymáhat na původci havárie“. Policie nejdříve ale musí odhalit viníky a musí je usvědčit soudy.

Náklady na řešení celé havárie přesáhnou miliardu korun. Jen za rok 2015 stát zaplatil na Vrbětice 348 milionů korun.

(pel)